Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Atmosfer ve Hava Olayları

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
601
Puan
113
Credits
686
Dünya’nın etrafı, bir gaz katmanıyla çevrilidir. Bu gaz katmanı atmosfer olarak adlandırılmaktadır.
Atmosfer çeşitli gazlardan oluşmaktadır(Grafik 1.5.1). Bu gazların %78’ini azot, %21’ini oksijen, %1’ini ise diğer gazlar oluşturmaktadır. Bu gazlardan bazılarının miktarı yere ve zamana göre değişmektedir. Karbondioksit ve su buharı bu tür gazlardandır. Atmosferdeki oranları düşük olduğu hâlde bu gazların hava olayları üzerinde önemli rolleri vardır.
Atmosfer, sıcaklık ve kimyasal yapısı bakımından çeşitli katmanlardan oluşmaktadır(Şekil 1.5.1). Bu katmanlar troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer ve egzosferdir.
Troposfer, yeryüzünden itibaren 6 ile 16 km’ye kadar devam eder. Atmosferdeki su buharının tamamına yakını bu katmandadır. Yoğunluğu fazla olan bu katman, aynı zamanda atmosferdeki gazların %75’ini içermektedir. Bu özelliklerinden dolayı iklim olayları troposferde gerçekleşmekte, özellikle bu katmanın alt 3 4 km’sinde yoğunlaşmaktadır(Fotoğraf 1.5.1). Yeryüzünde ortalama 15 °C olan sıcaklık, bu katmanın üst kısımlarında -50 °C’a kadar düşmektedir.
Troposferin kalınlığı Ekvator’da fazla, kutuplarda azdır. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:
Stratosfer, troposferin üst kısmından başlar, 50 km yükseğe kadar devam eder. Bu katmanda yatay hava hareketleri görülmektedir. Bu katman, troposferdeki hava hareketlerinden çok az etkilenir. Stratosferin alt kısımlarında sıcaklık -50 °C civarındadır. Bu değer yükseklere çıkıldıkça artmaktadır.
Stratosferin 19-45. km’leri arasında ozon tabakası bulunmaktadır. Güneş’ten gelen ultraviyole ışınları, bu katmanda oksijenle kimyasal reaksiyona girerek ozona dönüşür. Böylece bu katman, Güneş’ten gelen zararlı ışınların yeryüzüne ulaşmasını engellemektedir.
Mezosfer, stratosferin üzerinden başlar, 80 90 km’ye kadar devam eder. Bu katmanda sıcaklık, alt kısımlarda 0 °C, üst kısımlarda -90 °C civarındadır. Atmosfere giren meteorlar bu katmanda parçalanmakta ve yanmaktadır.
80 90 km’den başlayantermosfer, 500 km’ye kadar devam etmektedir. Bu katmanda sıcaklık 1100-1650 °C’u bulmaktadır. Bu katmanda gazlar çok seyrektir ve iyonlar hâlindedir. Radyo dalgaları bu katmandan yansımaktadır ve kutup ışığı olayları bu kısımda gerçekleşmektedir.
Egzosfer, atmosfer ile uzay boşluğu arasında yer almaktadır. Atmosferin, dolayısıyla egzozferin üst sınırı kesin olarak belirlenememekle birlikte 10.000 km olarak kabul edilmektedir. Bu katmanda gazlar çok azdır ve gazlar zaman zaman uzaya geçmektedir.
Sivil havacılık açısından atmosferin en önemli tabakasıdır. Sivil uçuşların büyük bir çoğunluğu ve bilinen tüm hava olayları bu tabaka içerisinde meydana gelmektedir. Troposferin belirleyici özellikleri;
(http://www.ssd.dhmi.gov.tr)
Atmosferin sıcaklık ve nem bakımından aynı özellikteki bölümlerinehava kütlesidenir. Hava kütleleri, üç gün ile bir hafta arasındaki bir sürede kara veya deniz üzerinde oluşmaktadır. Bu kütleler, oluştuğu yere göre karasal, denizsel, kutupsal ya da tropikal özellikler taşır. Buna bağlı olarak geçtikleri yerlerin hava koşullarını etkilemektedir.
Deniz üzerinde oluşan bir hava kütlesi bol miktarda nem içerdiğinden geçtiği bölgelere yağış bırakır. Örneğin Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde oluşan hava kütleleri, kışın Avrupa’ya ve ülkemize gelerek bol miktarda yağış bırakmaktadır. Soğuk karalar üzerinde oluşan hava kütleleri ise geçtiği yerlerin sıcaklığını düşürmektedir. Örneğin kışın Sibirya üzerinde oluşan soğuk hava kütlesi bazen ülkemizi de etkilemekte ve ülkemizde sıcaklıkların düşmesine, havanın ayaz olmasına neden olmaktadır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri