Neler yeni

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Demans Bunama Nedir - Demans Bunama Hakkında Bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Demans Bunama Hastalığı Nedir



Bütün demans hastalarının %60 ila 65’i Alzheimer tipi demanstır. Hastalığın başlangıcı kesin olarak belirlenemez. İlk evrelerde ılımlı düzeyde unutkanlık vardır ve kişi genellikle bellek bozukluğundan yakınır.Örneğin telefon numarası, isimleri unutma gibi) bellek sorunları ilerleyici nitelikte değilse bu durumu tanımlamak için ''Yaşlılığın Benin Unutkanlığı'' tabiri kullanılır.

Bellek bozukluğunun ilerlemesi sonucu sosyal ve mesleki işlevsellikte azalma, konsantrasyon güçlüğü, konuşma bozukluğu ortaya çıkar. İlk dönemde hasta bellek bozukluğunun farkında olduğu için yeti yitimine bunaltı ve çökkünlük ile yanıt verir. Daha sonra bellek bozukluğunu inkar etmeye başlar.
Demansın en önemli belirtisi bellek bozukluğudur. Hem yakın bellek (anterograd amnezi) hem de uzak bellek (retrograd amnezi) görülür. Ribot yasasına göre demansın gidişi sırasında öncelikle yakın bellek sonra uzak bellek yıkıma uğrar.

Sonraki evrelerde bellekte büyük ölçüde yıkım meydana gelir. Bu dönemde sanrılar ve kişilik değişikleri ortaya çıkar. Alzheimer tipi demanstaki sanrılar genellikle zarar görme, malının çalınması, sadakatsizlik, oturduğu evin kendine ait olmadığı, kapgras sendromu, evde yabancıların yaşadığı (phantom boarder), televizyondaki kişilerin evde olduğu gibi. Ağır demansların yüzde ellisinde ılımlı demansların %7’sinde psikotik bulgular vardır. Sanrıları olan hastalarda bilişsel işlevlerdeki yıkım daha hızlıdır.
Son evrede tüm sözel yetenek ve motor becerilerde yitim olur ve inkontinans başlar. Bizim olgumuzda demans olduğu düşünülse bile genel olarak yitim, inkontinansın olabileceği ileri evre demans ile uyumlu değildir.

İleri evrelerde yüksek kortikal işlev bozuklukları daha belirgin hale gelir. Eşyaları adlandıramama (nominal amnestik afazi) gibi. Konuşma anlaşılmaz boş ve dolambaçlıdır. Olgumuzda .... Ekolali mutizm apraksi agnozi görsel uzamsal işlev bozukluğu yönetsel işlev bozukluğu gatizm görülür. En çok araya giren enfeksiyonlar nedeniyle 2-20 yıllık süreç içinde ölüm görülür.

75 yaş üzerinde Alzheimer tipi demans vasküler demansa göre 6 kat daha fazla görülür. Daha genç hastalarda vasküler ve diğer tip demansların oranı ileri yaşlarla karşılaştırıldığında daha fazladır. Bizim hastamızın 64 yaşında olduğu düşünüldüğünde diğer tip demanslar da dikkate alınmış fakat organik bir neden bulunamamıştır.
Alıntı
 

Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri