Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ebu bekr vasıti

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
EBU BEKR VASITÎ HAYATI

Evliyanın buyuklerinden İsmi Muhammed bin MUsa, kunyesi EbU Bekr'dir İbni Fergani olarak da bilinir Aslen Ferganelidir Doğum tarihi bilinmemektedir Gencliğini Irak'ta gecirdi Sonra Horasan beldelerinden Merv'e yerleşti 932 (H320) senesi Merv'de vefat etti Merv şehrindeki turbesi ziyaret edilmektedir

Evliyanın buyuğu Cuneydi Bağdadi ve Ebu'lHuseyin NUri hazretlerinin sohbetlerinde yetişti Bircok veli ile goruştu Sozleri cok derin manalar taşırdı Hocası Cuneydi Bağdadi hazretleri kendisine; Ya Eba Bekr! Alimler ve hakimler, Allahu teala tarafından insanlara rahmettir İnsanlara soz soyleyebilecek şekilde aralarına gir ve guclerine, durumlarına gore soz soyle Sen, onların nefisleri icin beliğ sozler soylebuyurmuştur

EbU Bekr Vasıti, Horasan beldelerinden Merv'de cok talebe yetiştirdi Zamanındaki insanların rehberi oldu Hakikat ve marifete dair ondan guzel konuşanı gorulmedi

Vakitlerini ibadetle gecirirdi Zaman zaman kendinden bahseder: EbU Bekr Vasıti bulUğ cağına erdiğinden beri kimse gunduzleri yediğine ve hicbir gece de uyku uyuduğuna şahid olmamıştır İbadeti korumak, onu yapmaktan daha zordur O, tıpkı cabuk kırılan cam eşya gibidir Ona, riya, gurur, ucub, kibir dokunsa ve değse, kırarbuyururdu

İnsanları Allahu tealanın emir ve yasaklarını yerine getirmeye teşvik ederdi Bu hususta; Yuzunu nefsine donduren, sırtını dine dondurmuş olur Yuzunu dine donduren sırtını nefsine dondurmuş olur Nefsinin istediği işlere değil, nefse aykırı olan işlere gonul verbuyurur ve; En buyuk ibadet, vaktini boş yere harcamamaktırderdi

Yaptığı ibadetine guvenmek, Allahu tealanın ihsanını unutmaktandır

Allahu tealanın rızasına kavuşmak icin amel eden, sevap kazanır

Yapılan ibadete karşı bedel beklemek, Allahu tealanın lutfunu unutmaktandır

Allahu tealanın verdiği nimetleri, yaptığınız ibadetlerin karşılığı olarak bilenlerden olmayınderdi

Bir gun kendisine; En kotu huy nedir?dediler O; En kotu huy; takdir edilene, karşı durmaktır Ezelde takdir edileni, arzu ve dua ile değiştirmeyi istemektirbuyurdu Sonra;

Utanan kişinin alnından dokulen terler, ondaki faziletin eseridir

İyi ahlak; marifetin kuvveti sebebiyle, kimseye duşman olmaman ve hic bir kimsenin de sana duşman olmamasıdırbuyurdular

Peygamber efendimizin makamının cok yuksek olduğunu anlatırdı Hic kimse, Peygamber efendimizin makamına ulaşamamıştır O'nun makamını gectim veya gecerim diyen doğru yoldan ayrılmış olur Zira velilerin en son dereceleri, Peygamberlerin ilk dereceleridirbuyurmuştur

Kendisine havf, korku ve reca, umitten soruldu O zaman; Korku ve umit, kul itaat halini bırakıp benlik sevdasına duşmesin diye, nefsi bağlayan iki yulardırbuyurdu

EbU Bekr Vasıti hazretlerine velinin manevi halinden sordular O; Allahu teala; evliyasını başlangıc halinde ibadeti, olgunluğunda lutufları ile orterek terbiye eder Sonra onu kendisi icin takdir edilen manevi sıfatlara garkeder Daha sonra vakitlerini Allahu teala icin gecirmenin zevkini tattırırbuyurdu

EbU Bekr Vasıti hazretlerine son hastalığında; Bize vasiyette bulundediler, o zaman; Allahu tealanın sizden istediği şeylere uygun hareket edinbuyurdu

EbU Bekr Vasıti buyurdu ki:

Velinin dort alameti vardır

1) Kendisine gelen musibetten şikayet etmemesi

2) Kendisinden ortaya cıkan kerameti gizlemeye calışması, aşikar etmemesi, halka gosteriş yapmaktan ve şohretten kacması

3) İnsanların verdiği sıkıntı ve belalara katlanması, onlara karşılık vermemesi

4) Kendilerinden ortaya cıkan fiillerle Allahu tealanın kullarına karşı gizlenmeleridir

Yine buyurdu ki: Havftan, azab korkusundan daha yuksek makam, Allahu tealanın sevmediği kimseyi sevmemektir

BİR KEDİNİN TEŞEKKURU

İnsanlara elinden geldiği kadar yardımda bulunur ve iyilik yapmaya teşvik ederdi Kendisi anlatır: Bir zaman muhim bir iş icin gidiyordum Başımın uzerinde bir kuş ucmaya başladı Bir anlık gaflet eseri olarak kuşu yakaladım O elimde iken, başka bir kuş daha ucmaya başladı Elimdeki kuşun eşi veya annesi zannederek kuşu elimden bıraktığım anda, kuş oldu Buna cok uzuldum O gunden sonra bende bir sıkıntı başladı ve bir sene gecmedi Bir gece Peygamber efendimizi ruyamda gordum Bir senedir, o kadar cok sıkıntının tesirinde kaldığımı, cok zayıflayıp ayakta namaz kılamaz hale geldiğimi arz ettim O zaman; Bunun sebebi, bir sercenin, huzurda senden şikayetci olmuş bulunmasıdırbuyurdular Bunun uzerine af diledim, kabUl olunmadı Bundan bir zaman sonra, evimizdeki kedi yavrulamıştı Ben bu sıkıntı icinde duşunurken, bir yılanın kedi yavrularından birisini yakalamaya calıştığını gordum Asamı yılana vurunca, kactı Kedinin annesi gelip yavrusunu aldı gitti Ondan sonra iyileştim; namazlarımı ayakta kılmaya başladım O gece ruyamda yine Peygamber efendimizi gordum Ya ResUlallah! Bugun sıhhat buldumdeyince; Bunun sebebi, huzurda, bir kedinin senin icin teşekkur etmesidirbuyurdular

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri