Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Gida mi besin mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Gıda mı besin mi?​

TDK’ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler. Halkın geleneksel yollardan elde ettiği, koruduğu ve yaşaması için tükettiği her türlü bitkisel, hayvansal ve madensel ürün, özdek, yiyecek, içecek.

Gıda ve besin arasındaki fark nedir?​

Gıda maddesi : Besin olarak hizmet eden ve bununla beslenme ve diğer ihtiyaçları karşılayan maddelerdir. Besin maddesi (besin elementi) : Geniş ölçüde madde ve enerjiyle ilgili beslenme ihtiyaçlarını karşılayan maddelerdir.
Sağlıklı gıda ne demektir?​
Güvenli (sağlıklı) gıda besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir.

Vitaminler pişince ölür mü?​

Vitaminler pişince ölür mü?
Çünkü bazı vitamin ve mineraller ısınınca yok oluyor. Örneğin C vitamini ısıya dayanıksız olduğu için turunçgiller, kivi ve çileğin çiğ tüketilmesi gerekiyor. E ve B6 vitaminleri de ısınma sonucunda etkisini kaybediyor. Bazı mineraller de pişme sonucunda olumsuz etkileniyor.

Besinlerin bileşenleri değiştirilebilir mi?​

Besinlerin bileşenleri değiştirilebilir mi?
Besin elementleri veya bileşenlerinin bazıları vücutta yapılabilirler başkalarıyla değiştirilebilirler, yerlerine sakıncasız başkaları alınabilir. Vücutta hiç ya da yeteri miktarda yapılamayan, başkalarıyla yeri değiştirilemeyen besin elementlerine temel (esansiyel), hayat için gerekli besin elementleri denir.

Besin ve besin içerikleri nelerdir?​

Düzenleyici Ve Enerji Besinlerin İçerikleri……
- Vitaminler: A vitamini: Göz sağlığına iyi gelir.
- Proteinler:
- Yağlar:
- Su:
- Mineraller:

Işlenmiş gıda ne demektir?​

Uluslararası Gıda Bilgi Konseyi işlenmiş gıdayı, orijinal biçiminden değiştirilmiş bir besin olarak tanımlar. Isıtma, pastörizasyon, konserve ve kurutma işlemlerinin tümü bu tanıma tabi kabul edilir. Bazı tanımlar soğutmayı bile içerir.
Güvenilir gıda ne demektir?​
Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.

Güvenli besin nedir kisaca?​

Güvenli besin nedir kisaca?
Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kay- betmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açı- dan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin kirliliğine yol açan etmenler besinin güvenliğini tehdit etmek- te ve böylece besinlerin sağlığımızı bozucu hale gelmesine neden olabilmektedir.

Gıda ürünleri nelerdir?​

Gıda ürünleri nelerdir?
GIDA ÜRÜN TANIMLARI
- Süt ve Süt Ürünleri.
- Et ve Et Ürünleri.
- Meyve ve Sebze Ürünleri.
- Konserve Gıdalar.
- Dondurulmuş Gıdalar.
- Unlu Mamüller.
- Kurutulmuş Gıdalar.
- Su Ürünleri.

Sebzeler pişince vitamini ölür mü?​

Brokoli ve lahana gibi sebzeler de uzun süre pişirilirse tadı bozulur. Lahana, karnabahar ve Brüksel lahanası, asit folik, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besinsel değerlerinin büyük kısmını kaybederler.
 
Gıda mı besin mi? başlıklı konuda gıda ve besin arasındaki farkı sormuşsunuz. Gıda, herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeleri ifade ederken, besin ise bu gıdaların insan vücudunda işlev görerek beslenme ve diğer ihtiyaçları karşılayan maddeleri anlatır. Besin maddeleri geniş ölçüde madde ve enerjiyle ilgili beslenme ihtiyaçlarını karşılayan maddelerdir.

Sağlıklı gıda ne demektir sorusuna verilen cevapta, güvenli veya sağlıklı gıdanın besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açılardan temiz olan bozulmamış gıda maddesi olduğu belirtilmiş. Sağlıklı gıdaların tüketimi sağlık açısından önemlidir.

Vitaminler pişince ölür mü sorusuna cevap olarak, bazı vitaminler ve mineraller ısıya duyarlı oldukları için pişirme işlemi sırasında zarar görebilirler. Bazı vitaminlerin (C vitamini, E vitamini, B6 vitamini) ve minerallerin ısıya duyarlı olduğu için bu besinleri çiğ olarak tüketmek daha faydalı olabilir.

Besinlerin bileşenleri değiştirilebilir mi sorusuna verilen cevapta, besin elementlerinin bazılarının vücutta yapılabilir veya değiştirilebilir olduğu belirtilmiş. Vücutta hiç veya yeterli miktarda yapılamayan, değiştirilemeyen besin elementlerine ise esansiyel besin elementleri denir.

Besin ve besin içerikleri konusunda verilen bilgilerde, düzenleyici ve enerji veren besinlerin içerikleri sıralanmış. Örneğin vitaminlerin sağlığa faydalarını, proteinlerin vücut için önemini, yağların enerji kaynağı olduğunu, minerallerin vücut fonksiyonları için gerekli olduğunu açıklıyor.

Işlenmiş gıda ve güvenilir gıda kavramları da açıklanmış. Işlenmiş gıdaların orijinal biçiminden değiştirildiği ve çeşitli işlemlerden geçtiği belirtilirken, güvenilir gıdanın bozulmamış, sağlık açısından sakıncası olmayan ve besin değerini koruyan gıda olduğu vurgulanmış.

Son olarak, gıda ürünleri ve sebzelerin pişirilmesiyle vitamin kaybı yaşayabilecekleri konuları da değinilmiş. Özellikle bazı sebzelerin uzun süre pişirilmesi sonucunda besinsel değerlerini kaybedebilecekleri belirtilmiş.

Konular hakkında daha detaylı bilgi almak veya ilave sorular sormak için konuya devam edebilirsiniz.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri