Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hz.Eyyub

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
HzEyyub

İsrailoğullarına gonderilen peygamberlerdenHazreti İshak'ın oğlu Iys'ın neslindendir Kendisine yedi kişi iman etti Yuzkırk sene yaşadı Sabrı ile insanlık tarihinde darbımeselle anılan EyyUb aleyhisselam, Kur'anı kerimde zikredilmiştir

EyyUb aleyhisselamın cok mal ve serveti ile oğlu vardı Suru suru hayvanları,bağları ve bahceleri bulunuyordu Şam civarında Beseniyye mevkiindeki ciftliklerinde binlerce insan calışırdı Fakat servetinin cokluğu onu Allah yolundan alıkoymadı EyyUb aleyhisselam Şam civarında yaşayan insanlara peygamber olarak gonderildiOnları Allahu tealaya iman ve ibadet etmeye cağırdıBu uğurda pek cok zahmet cektiSonra malı,evladı ve bedeni ile imtihan edildiEyyUb aleyhisselam cok buyuk sıkıntılara goğus gerdi Sabrı, kullukta kusur etmeyip şikayette bulunmayışı ve başka guzel vasıfları ile ibadet ehline ve akıl sahiplerine ornek oldu

Allahu teala hazreti EyyUb'u imtihan etmeyi murad ettiOnun malarını ceşitli vesilelerle elinden aldı Koyunları sel, ekinleri ise ruzgar ile telef oldu Şeytan coban suretinde ağlayarak EyyUb aleyhisselamın yanına geldi O sırada insanlara vaaz nasihatte bulunan EyyUb aleyhisselama mallarının ve servetinin telef olduğunu soylediHezreti EyyUb bu heber kerşısında hic şikayette bulunmayarak Allahu tealaya hamd ve şukurde bulundu ve Uzulme! Omalı mulku bana Rabbim vermişti Şimdi de aldı Cunku sahibi O'durdediBu sozleri ve hareketi karşısında şeytan perişan olup, geri gitti

Sonra Allahu teala EyyUb aleyhisselamın,hocaları ile ders okuyan cocuklarının da zelzeleyle ruhlarını aldıBu defa hoca şekline giren şeytan feryad ve figan ederek EyyUb aleyhisselamın yanına geldi;Ey EyyUb!Allahu teala evini zelzele ile yıktıCocukların olduHer biri parca parca oldulardediCocuklarına olan şefkatından dolayı gozlerinden yaşlar gelen EyyUb aleyhisselam sabır ve tevekkul ederek,Allahu tealaya teslimiyetini bildirdiŞeytana da:Ey mel'Un!Sen İblissin Beni Rabbime isyana teşvik etmek istiyorsunŞunu bil ki,evladım bir emanet idiRabbime nicin inciniyimRabbime hamd ederimbuyurduBundan sonra Allahu teala EyyUb aleyhisselamın vucuduna hastalık verdi Hazreti EyyUb'un hastalığı gun gectikce şiddetlendiAkrabaları,komşuları ve başkaları yanına uğramaz olduYalnız hanımı Rahime HatUn onu terk etmediOna hizmetine devam edip,ihtiyac icin neyi varsa sarf etti Hazreti EyyUb bu halinde de şikayet ve feryadda bulunmayıp, hamd etti ve sabır gosterdi Bu defa şeytan EyyUb aleyhisselamın bulunduğu şehir halkına vesvese vererek;Onun hastalığı size gecer,onu şehrinizden cıkarındedi Şehir halkı EyyUb aleyhisselamı ve hanımı Rahime'yi şehirden dışarı cıkardılar Rahime Hatun şehrin dışında bir yerde hazreti EyyUb'a hizmete devam ettiHazreti EyyUb,yedi yıl dert ve bela icinde kaldı Halinden hic şikayet etmedi Şeytan, bu defa insan suretinde Rahime Hatunun karşısına cıkıp onu EyyUb aleyhisselamın hizmetinden alıkoymaya calıştı Ona;Kendine yazık ediyorsun Hastalığı sana gecerdedi Rahime Hatun ise,şeytana;Onun uzerimdeki hakkı coktur, odeyemem Nimet ve rahat vaktinde onunla yaşadım Bu hastalık halinde onu bırakamamdedi Donuşte, onları hazreti EyyUb'a anlattı EyyUb aleyhisselam da onun iblis yani şeytan olduğunu ve onun vesvesesinden sakınmasını soyledi Şeytan daha sonra da Rahime Hatunun karşısına cıkarak,vesvese vermeye calıştıysa da aldırış etmedi

Hazreti EyyUb'un hastalığı gittikce şiddetlendi Onun bu hali beden, kalp ve lisanıyla yaptığı kulluk ve peygamberlik vazifelerini iyice zorlaştırdı O zaman Allahu tealaya dua ve niyazda bulundu:Bana gercekten hastalık isabet etti Sen merhamet edenlerin en merhametlisisindedi Allahu teala onun dua ve niyazını kabUl etti Birgun EyyUb aleyhisselamın hanımı Rahime Hatun yiyecek aramaya cıkmıştı İkindi vakti Allahu tealanın lutuf ve mujdesi ulaştı Cebrail aleyhisselam gelerek Allahu tealadan; Ey EyyUb!Bela verdim sabrettin Şimdi ben sihhat ve nimet vereceğimhaberini getirdi Allahu teala;(Ey EyyUb!) Ayağını yere vur Cıkan sudan gusleyle ve soğuğundan ic(Sad sUresi:42) buyurdu Bu emri ilahi uzerine EyyUb aleyhisselam ayağını yere vurdu Biri sıcak, biri soğuk, iki pınar fışkırdı Sıcak sudan gusl edince bedenindeki, soğuk sudan icince icindeki hastalıklardan kurtuldu ve sıhhate kavuştu Kuvveti geri geldi Taze bir genc oldu Elinden alınmış olan mallarını Allahu teala geri iade etti Cok sayıda evlad ihsan etti veya bir rivayette olmuş olan oğullarını diriltti Yuz ceviren dostları kendisine muhabbetle yoneldiler

EyyUb aleyhisselamın hastalığı afiyet haline donuşunce,o gece seher vaktinde bir ah eyledi Sebebini sorduklarında;Her gece seher vaktinde diye ses duyardım Şimdi o vakit geldi; sesini duyamadım Onun icin ağlıyorumbuyurdu

EyyUb aleyhisselam omrunun sonunda en olgun evladı olan Havmel'i vasi tayin ettiTehiz ve tekfin işlerini ona ısmarladıYuzkırk sene omur surdukten sonra vefat ettiBişr isimli bir oğlunun peygamberliğinde ihtilaf olunmuşturOnun yaşıyla ilgili başka rivayetler de vardırHazreti EyyUb'un kabri Şam'da Beseniyye denilen yerdedir

Mucizeleri:

EyyUb aleyhisselam Allahu tealanın emirlerini tebliğ ederken bicok mUcizeler gosterdiBunlardan bazıları şoyledir

1EyyUb aleyhisselamın duası bereketi ile koyunların yunleri ibrişim olurdu

2EyyUb aleyhisselam kavminin hakimini imana davet ettiği vakit o da;Evimdeki direklerin kalkarak havada durmasını senden mUcize olarak isterimdemiştiHazreti EyyUb dua ettiNihayet evin direkleri duştu ve ev havada kaldıHakim bu mUcizeyi gorduğu halde iman etmedi

3 EyyUb aleyhisselamın duasıyla coldeki seraplar ve dumanlar su olurdu

EyyUb aleyhisselam guzel huylu,comerd ve cok merhametliydiFakirlere,misafirlere,yetimlere cok yerdım ederdiBedenine,malına ve evladına gelen musibetlere sabredip ilahi takdire rıza gosterirdiBundan dolayı insanlık tarihinde, EyyUb aleyhisselamınsabrı gibidarbımeseliyle anıldıAllahu teala onu bu guzel vasıfları sebebiyle Kur'anı kerimde şoyle mehd u sena buyurdu:Biz onu (belalara) hakikaten sabırlı buldukO ne guzel kulduŞuphe yok ki o tamamen Allah'a donen (bir zat) idi(Sad sUresi:44) EyyUb aleyhisselamla ilgili olarak Kur'anı kerimin En'am,Nısa,Sad ve Enbiya sUrelerinde bilgi verilmiştir

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri