Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İltizam Sistemi nedir kısaca bilgi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
İltizam Sistemi nedir,
İltizam Sistemi hakkında kısaca bilgi,


Osmanlı devleti vergilerinin bir kısmının belirli bir bedel karşılığında devet tarafınca belirli kişilere verilerek toplanması sistemine iltizam sistemi denilmektedir.

İltizam sisteminde vergileri toplayan kişiye ise mültezim adı verilirdi. Mültezimler, müteahhitlerin yaptığı işleri yapıyorlardı. Devletin arttırma sonucu verdiği yerleri mültezimler alırdı ve devlete ödeme yapmak için taahhüt imzalardı.

Osmanlı devleti iltizam sistemini yıllıklı eyaletlerde uyguluyordu. Osmanlı devletinde uzun süren savaşlar, devletin ekonomisi bozuldu ve devlette nakit para açığı oluştu. Bu durumda tımar sistemi uygulanan eyaletlerde de iltizam sistemi ile çalışmasına karar verildi ve tımar sistemi de bozuldu.

İltizam sisteminde tımar sistemine göre daha fazla vergi toplanırdı ki örnek olarak Osmanlı devletinde aşar vergisinin iltizam usulü ile alınmasını verebiliriz.

İltizam sisteminde, mültezim devlete yaptığı ödemeyi karşılıyor ve kendine kar sağlamak amacıyla köylerde yaşayan insanlara baskı yapıyordu. Mültezimler keyfi yollarla vergi toplamaya başlayınca bu sistemin yerini çağdaş vergiler almaya başladı.

İltizam sistemi mali birimler olan Mukataa’larda uygulanıyordu. Mültezimler, Mukaata’lar için devlete teklifler verirdi. En yüksek teklifi veren mültezim, Tahvil denilen ve 1-3 yıl süren bir süre için Mukaata’yı vergilendirmek için bu bölgeyi devralırdı.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri