Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

kuran-ı kerim nasıl indirilmiştir

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
Kur'anı Kerim Peygamberimize Nasıl İndirilmiştir?

Biliyorsunuz, bir zamanlar, butun dunya insanı gibi Mekke halkı da cehaletin zifiri karanlığında, gaflet uykusuna dalmıştı Kabe’nin icini dışını 360 kadar cansız putla doldurmuş; o putlara tapıyor, onlardan medet umuyorlardı İc dunyalarında şefkat, sadakat, fedakarlık gibi hicbir erdem yoktu ve zulum her yerde kol geziyordu Gonlu boş, kafası boş, gece ve gunduzu boş insanlardı Nereden geldiklerini, dunyadaki gorevlerinin ne olduğunu ve nereye gideceklerini bilmeyen zavallı yığınlardı

İşte boyle bir zamanda Cenabı Hakkın rahmeti tecelli etti Alemlere rahmet olarak gonderilen Peygamber Efendimize (asm) bir Ramazan gunu Hira Dağında Cebrail (as) geldi ve vahiy sureci başladı İnsanlığın buyuk bir kısmı onunla aydınlandı, gaflet perdeleri yırtıldı Her turlu put, gonul dunyalarında paramparca oldu Buyuk insanlık olan İslamiyet’le Cennet evine girdiler Kederleri bitti, yerine iki dunyalı bir huzur ve mutluluk geldi

Evet, Peygamber Efendimiz Hira’daki Nur Mağarasında kulluk şerbetini doyasıya icerken, insanlığın bu kara cehaleti kendisini fevkalade uzuyordu Belki kurtuluş yollarını duşunuyor, dualar ediyordu Tam o esnada Cebrail (as) buyurdu ve “Oku dedi Titrek bir sesle, “Ben okumak bilmem dedi Peygamber Efendimiz Melek onu kucaklayıp takati kesilinceye kadar sıktı ve aynı tatlı sesle, “Oku! dedi Yine “Ben okumak bilmem diye cevap verdi Melek aynı şekilde onu tepeden aşağıya tekrar sıktıktan sonra “Oku! dedi Ucuncu defasında “Ne okuyayım? deyince, melek, “Yaradan olan Rabbinin adına oku… dedi ve İkra SUresinin ilk beş ayetini vahyetti Efendimiz de o ayetleri tekrarladı

Peygamber Efendimiz bu olayı şoyle anlatıyor:

“O dondu gitti Ben uykudan uyanır gibi oldum Sanki kalbime bir kitap yazılmıştı Mağaradan cıkıp dağın ortasına geldiğim zaman gokten şoyle bir ses geldi:

“Ya Muhammed, sen Allah’ın Resulusun, ben Cebrail’im…

Boylece Kur’an’ın ilk beş ayeti inmiş oldu Orada “İkra! yani “Oku! diyordu “Kainat kitabını Rabbinin adına satır satır oku! İcindeki olayları Onun adına tahlil et! Manalarını oğren! buyuruyordu

“İkra! aynı zamanda “Topla! manasına da gelir Yani, İnsanlar Allah’ın mulkunu putlara dağıttılar Sahte guc odaklarına taksim ettiler Sen Allah’tan başka hicbir ilah yoktur, diyerek, “Yaradan Rabbinin adına topla, onları Rabbine ver

Artık 23 yıl surecek olan vahiy suresi boylece başlamış oldu ve bu zaman zarfında Kur’anı Kerim ayet ayet tamamlandı

Ayetler ilk inmeye başladığında, Peygamber Efendimizden yakın cevresini, aşiretini uyarması isteniyordu Sonra tebliğ dalga dalga dunyaya yayıldı

Peygamber Efendimize (asm) vahiy nasıl geliyordu? Vahyin iniş anında Peygamberimizin hal ve hareketleri nasıldı?

Vahiy, “Cenabı Hakkın Peygambere şer’i bir hukmu bildirmesidir ve onun kalbine ilkasıdır şeklinde tarif edilir Vahiy sesle olduğu gibi, sozle, işaretle, remizle ve yazıyla da olur

Şuara SUresinde “O alemlerin Rabbinin indirmesidir, sakındırıcılardan olasın diye Ruhu’lEmin onu senin kalbine acık bir Arapca dil ile indirmiştir buyuruluyor Bu ayetten anlıyoruz ki, vahiy, Cebrail (as) vasıtasıyla doğrudan doğruya Peygamber Efendimizin kalbine indirilmiştir Peygamber Efendimiz bazen onun sesini işitir, bazen de insan suretine burunmuş vaziyette onunla goruşur, vahyi ondan alırdı

Şura SUresinde ise vahyin keyfiyeti hakkında şoyle buyruluyor: “Vahiy ile veya perde arkasından, yahut elci gonderip ona kendi izniyle dilediği şeyi vahyetmesinden başka bir suretle Allah’ın konuşması hicbir insana muyesser olmaz Yuce olan Hakim Odur

İmamı Buhari de, Hz Aişe’den vahyin keyfiyeti hakkında şu hadisi şerifi rivayet ediyor:

“Haris: ‘Ya Resulallah, sana vahiy nasıl geliyor?’ diye sordu Resulullah da buyurdu ki: ‘Bazen bana cıngırak sesi gibi gelir ki, bana en ağır geleni de budur Benden o hal zail olur olmaz Meleğin bana soylediğini iyice bellemiş olurum Bazen Melek bana bir insan olarak temessul eder Benimle konuşur Ben de soylediğini bellerim’ Aişe der ki: Soğuğu pek şiddetli bir gunde kendisine vahiy nazil olurken gormuşluğum vardır: Kendisinden, o hal gectiği vakit şakaklarından ter akardı

Ceşitli ayet ve hadisi şeriflerden anlıyoruz ki, vahyin 67 mertebesi ve şekli vardır

a Sadık ruya şeklinde… Peygamber Efendimiz ruyalarını bir sabah aydınlığı kadar aşikar gorurdu

b Uyanıkken Melek gorunmeksizin Peygamber Efendimizin kalbine ilka edilmesi şeklinde…

c Meleğin bir insan suretinde temessul etmesi şeklinde…

d Meleğin bir can sesi gibi hitap etmesi şeklinde…

e Meleğin asıl suretinde gorunmesi şeklinde… Efendimiz Cebrail’i vahyin ilk başlangıcında ve Miracta olmak uzere iki defa boyle gormuştu

f Cenabı Hakkın Mirac gecesinde Peygamber Efendimize doğrudan vahyetmesi şeklinde Beş vakit namaz ve Bakara SUresinin son ayetleri boyle vahyolundu

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri