Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Osman Dede Efendi Kimdir, Osman Dede Efendinin Hayatı

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Osman Dede Efendi Kimdir


Osman Dede Efendi (1652-1729)

Kutb-ı Nayi diye tanına büyük bir Türk dini eserler bestecisidir. Ünlü bir Mevlevi ailesindendir. Konya’dakinden sonra Mevlevi dergahlarının en büyüğü olan Galatalı Mevlevihanesinde 1679-1697 arasında 18 yıl neyzenbaşı, 1697-1729 arasında 32 yıl da şeyh olmuştur.

Osman Dede Bey Efendi, devrinin büyük ney virtüozu olarak tanınmıştır. Bu arada bir “elifba notası” icat etmiş, bu nota hakkında bir de kitap yazmıştır. Ayrıca, Farsça manzum “Rabt-ı Tabirat-ı Müsiki” adıyla bir nazariyat kitabı bırakmıştır. Her çeşitten yüzlerce eser bestelemişse de bestelerinden zamanımıza kalanları Segah Miraciye, Hicaz, Uşşak, Rast ve Çargah makamlarında 4 Mevlevi ayini, 10 dini Peşrev, 1 dini saz semavisi, güftesi Şirazlı Sadi’nin olan 1 Nakış Yürük Semai’den ibaret 18 parçadır. Şaheseri klasik Türk müziğinde şimdiye kadar yazılmış eserlerin en büyüğü sayılan “Miraciye” dir. Segah’la başlayıp Isfahan’la biten, 30 makam bölümünü, binlerce makam geçkisini içine olan bu muazzam eserin 122 beyitlik bir mesnevi şeklinde olan güftesini de kendi yazmıştır. Eser Hz. Peygamber’in miracını anlatır. Bu büyük eser, edition critique denilen ilmi metodla Dr. S. Ezgi tarafından yayınlanmıştır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri