Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Tarihte Türklerin kullandıkları takvimler

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Tarihte Türklerin kullandıkları takvimler nelerdir?

Türkler tarih boyunca farklı farklı takvimler kullanmışlardır. Türklerin kullandığı en eski takvim On iki hayvanlı Türk takvimidir. Bu takvim Güneş yılı esasına göre düzenlenmiştir. Bir yıl 365 gündür. İslamiyet'ten önceki Türk devletleri tarafından kullanılan bu takvim tarımsal faaliyetlerin düzene konmasında yardımcı olmuştur. Bu takvime göre her yıl bir hayvan ismini alır ve takvim 12 yılda bir tekrar eder.

Celali Takvimi: Bu takvim Büyük Selçuklular zamanında Melikşah tarafından hazırlatılmıştır. Ömer Hayyam tarafından düzenlenen bu takvim güneş yılını esas alır. Bu takvim yalnızca o dönemde kullanılmıştır. Ekonomik faaliyetleri düzenlemek için kullanılmıştır.

Hicri Takvim: Ay yılını esas alan bu takvimin başlangıcı Hz. Muhammed'in Mekkeden Medine'ye hicret ettiği 622 yılıdır. İslamiyeti kabul eden Türk devletleri tarafından kullanılan bu takvimde bir yıl 354 gündür.

Rumi Takvim: Güneş yılını esas alan bu takvim Osmanlı devletinde resmi ve mali işlerde kullanılmıştır. 19. yüzyılda yürürlüğe girmiştir.

Miladi Takvim: Bu takvim 1926 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Temeli Mısırlılara dayanan bu takvim güneş yılını esas alır. Miladi Takvim Hz. İsa'nın doğuşunu kronolojinin başlangıcı olarak kabul eder. Bu takvim Mısır tarafından bulunmuş, Romalılar tarafından geliştirilmiştir. Takvime son şekli Papa XIII. Gregor tarafından verilmiştir. Türkler bu takvimi Batıyla entegre olmak ve Hicri-Rumi takvim ikileminden kurtulmak için kullanmaya başlamışlardır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri