Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Vedat Dalokay

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Zeberus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
601
Puan
113
Credits
686
Vedat Dalokay Biyografisi
1973-1977 yılları arasında Ankara belediye başkanlığı yaptı.
Vedat Dalokay, 10 Kasım 1927 tarihinde Elazığ’da doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Elazığ’da tamamladı. 1949 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi.
Vedat Dalokay, 1950-1951 yılları arasında PTT ve Bayındırlık Bakanlığı’nda mimar olarak görev yaptı. 1951-1952 yıllarında Paris‘teki Sorbonne Şehircilik Enstitüsü’nde lisansüstü çalışması yaptı. 1954 yılında Ankara‘da kendi mimarlık atölyesini kurdu. 1964-1968 yılları arasında Ankara Mimarlar Odası şube başkanlığı ve Mimarlar Odası genel sekreterliği yaptı.
1973 yılında Ankaralı seçmenlerin %62’sinin oyunu alarak CHP‘den Belediye Başkanı oldu, bu görevi 1977 yılına kadar sürdürdü. Ankara ulaşımını kavşaklar yoluyla düzenlemesi nedeniyle kendisine “göbekçi Dalokay” denildi. Sıhhıye’deki “Hitit Güneşi Anıtı ve Lozan Meydanı” Dalokay’ın başkanlık döneminde yapıldı. Altınpark, Abdi İpekçi parkı, Kuğulu park ve Seğmenler Parkları onun başkanlığı döneminde yapıldı; Uydukent, Batıkent projeleri hazırlandı. Dalokay, Belediye başkanlığını 1977 yılında %52 oyla seçilen Ali Dinçer‘e bıraktı. Siyaset ve yönetimde tekrar etkin bir görev almadı.
Ankara Belediye Başkanlığı vazifesinden sonra serbest mimarlık yapmaya devam etti. 1984 mahalli seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SODEP)den Ankara belediye başkanlığına aday oldu, ancak seçilemedi.
Yapı tasarımlarında geleneksel kalıpların dışına çıkan yeni biçim arayışlarına gitti. Çeşitli meslek derkondu, belediyecilik ve dinsel mimarlık konularında yazılar yazdı. Mimar olarak birçok proje yarışmasına katıldı. 13’ü birincilik olmak üzere birçok ödül ve mansiyon kazandı. Uluslararası alanlarda katıldığı İslamabad Kral Faysal Camii (Pakistan, 1970), Cidde İslam Kalkınma Bankası Genel Merkezi (Suudi Arabistan, 1980), Başbakanlık Kompleksi (Pakistan, 1984), İstanbul Taksim Alanı (1987), Pakistan Ulusal Anıtı (1977) proje yarışmalarında birincilik kazandı. Alanya BeIediyesi binası da Vedat DaIokay projesidir.
1958’de Ankara Kocatepe Camii için açılan proje yarışmasında birinci oldu. Ankara Kocatepe Camiisi için yaptığı projenin gerçekleştirilmesi ise mümkün olmadı. Bu yapının temelleri dahi atılmışken, geleneksel cami imgesine ters düştüğünü iddia edenlerin baskısıyla uygulanmadı; yapı değiştirilerek Osmanlı camisi özelliklerini taşıyan bugünkü camii inşa edildi.
Vedat Dalokay, Kolo adlı çocuk öyküsüyle 1980 Türk Dil Kurumu Çocuk Yazını Ödülü’nü, 1995 yılında da American Library Association tarafından verilen Mildred L. Batchelder Ödülü’nü kazandı.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesi belediyesinin Sinan Parkı içinde yaptırmayı planladığı hizmet binası için açtığı proje yarışmasını kazandı. Bu projeyle ilgili çalışmaları dolayısıyla Kayseri‘ye giderken 21 Mart 1991’de Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında öldü.
Vedat Dalokay, 64 yaşında iken 21 Mart 1991 tarihinde Kırıkkale yakınlarında geçirdiği trafik kazasında eşi Ayça Dalokay ve oğlu Barış Dalokay ile birlikte hayatını kaybetti. Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri