Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Glisemi araligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Modoratör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
M

Modoratör

Misafir

Glisemi aralığı nedir?​

Kan şekeri seviyelerinin düştüğü hipoglisemi durumlarında, bireye acil müdahale edilmesi gereklidir. Normal şartlar altında ortalamada desilitre başına 70 miligram (mg / dL) veya litre başına 3, 9 milimol (mmol / L) seviyelerinin altında görülen bir açlık kan şekeri sonucu, hipoglisemi uyarısı olarak kabul edilmelidir.

Hedef glisemi aralığı nedir?​

Gebe olmayan birçok yetişkin için makul bir A1C hedefi,% 7’dir (53 mmol / mol). Eğer belirgin bir hipoglisemi veya tedavinin diğer olumsuz etkileri olmadan yönetilen bir diyabetli ise hedef %6,5 olabilir.

Diyabet tanısı nasıl konur makale?​

Diyabet tanısı nasıl konur makale?
AKŞ ölçüldükten sonra olguya 75 gram şekerli sıvı içirilir ve 2 saat sonra tekrar kan şekeri ölçümü yapılır. Ölçüm sonucu 140 mg/dl’den düşükse normal, 140-199 mg/dl arasında ise prediyabet, 200 mg/dl ve üzerinde ise diyabet tanısı konulur (Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD), 2018).

Glisemi ne demek?​

Glisemi ne demek?
Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesi hipoglisemi olarak tanımlanır. Hipogliseminin oluşumuna zemin hazırlayacak nedenler ortadan kaldırıldığında hipoglisemi riski de uzaklaştırılmış olur, Aksi takdirde insülin veya oral antidiyabetik ilaç kullanan herkeste hipoglisemi görülebilir.

Kan şekeri neden düşer belirtileri nelerdir?​

Düşük Kan Şekerinin Belirtileri Nelerdir? Açlık, titreme, huzursuzluk, göz kararması, terleme, dil ve dudakta karıncalanma, solukluk ve çarpıntı gibi yakınmalar hafif hipoglisemiye işaret eder. Bu durumdaki bir kişi şeker alarak kan şekeri düzeyini normal seviyeye çıkarabilir.

Hiperglisemi ne demek?​

Hiperglisemi, kan şekerinin yüksekliği anlamına gelir. En az 8 saat açlık sonrası bakılan kan glukoz seviyesinin 100 mg/dl’nin üzerinde olması veya şekerli bir içecek içildikten iki saat sonra ölçülen kan şekerinin 140 mg/dl üzerinde olmasına verilen isimdir.

Şekeri olanlar neye dikkat etmeli?​

Şekeri olanlar neye dikkat etmeli?
Şeker hastalığından korunmak için neler yapılmalı?
- Yeterli ve dengeli beslenme sağlanmalı; günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller tercih edilmeli, basit karbonhidratlar günlük enerjinin yüzde 10’unu aşmamalıdır.

Diyabet tanısı nasıl konur?​

Diyabet tanısı nasıl konur?
Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri düzeyi ortalama 70-100 mg/Dl arasında değişkenlik gösterir. Açlık kan şekerinin 126 mg/Dl’nin üzerinde olması, diyabet tanısının koyulabilmesi için yeterlidir. Bu değerin 100-126 mg/Dl arasında olması durumunda bireye OGTT uygulanarak tokluk kan şekeri araştırılır.
Tip 2 diyabet tanısı nasıl konulur?​
Bu hastalığın tanısı; bireyin açlık kan şekeri 125 mg/dl’nin üzerinde ise, herhangi bir zaman aralığında ölçülmüş olan kan glikoz seviyesi 200 mg/dl’ nin üzerinde ise ve oral glikoz tolerans testinde glikoz yüklenmesinde 2. saatte 200 mg/dl’ nin üzerinde olması sonucu konabilir.
 
Glisemi aralığı, kan şekeri seviyelerinin belirli aralıklarda olması gereken önemli bir kavramdır. Hipoglisemi durumunda kan şekeri seviyeleri düşer ve buna acil müdahale gerekebilir. Normal şartlarda açlık kan şekeri seviyesinin desilitre başına 70 mg/dL veya litre başına 3,9 mmol/L'nin altında olması hipoglisemi uyarısı olarak kabul edilir.

Hedef glisemi aralığı ise genellikle yetişkinlerde makul bir A1C hedefinin %7 (53 mmol/mol) olduğu belirtilmektedir. Ancak belirgin hipoglisemi veya tedavinin diğer olumsuz etkileri olmadan yönetilen bir diyabetli bireyde hedef %6,5 olabilir.

Diyabet tanısı konulurken genellikle açlık kan şekeri ölçümü yapılır ve sonuca göre tanı konur. Özellikle, açlık kan şekeri 126 mg/dL'nin üzerindeyse, diyabet tanısı konulabilir. Ancak 100-126 mg/dL aralığında olan değerlerde OGTT testi uygulanarak tokluk kan şekeri de araştırılır.

Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin 50 mg/dL'nin altına düşmesi durumunda ortaya çıkar. Bu durumda açlık, titreme, huzursuzluk gibi belirtiler görülebilir. Hiperglisemi ise kan şekerinin yüksek olduğu durumu ifade eder. Kan şekerinin 100 mg/dL'nin üzerinde olması hiperglisemi olarak kabul edilir.

Şeker hastalığı olan bireylerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlar arasında yeterli ve dengeli beslenme, sebzeleri ve meyveleri tüketme, tam tahıl ürünlerini tercih etme ve basit karbonhidrat alımını sınırlama önemlidir.

Tip 2 diyabet tanısı konulurken açlık kan şekeri, rastgele ölçülen kan glikoz seviyeleri ve oral glikoz tolerans testi sonuçları değerlendirilir. Açlık kan şekeri 125 mg/dL'nin üzerinde, rastgele ölçülen kan glikoz seviyesi 200 mg/dL'nin üzerinde veya OGTT testinde 2. saatte 200 mg/dL'nin üzerinde olması durumunda tip 2 diyabet tanısı konabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri