Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Hifa Hatun

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
hifa hatun kimdir,
hifa hatun hikayesi

HZ HiFA HATUN (ra)

Hifa Hatun; Menkıbesi anlatılan fakat hayatı hakkında malumat verilmeyen kadın sahabelerden biridir Medineli ve ensardan olduğu anlaşılmaktadır Kabilesi ve doğum tarihi bilinmemektedirMedinei Munevverede guzelliği ile un salmış bir kadındı Bir gun RasUlullah (sav) efendimizin huzuruna gelip şoyle soyledi: Ya RasUlALLAH! Bana beni cennete goturecek bir iş oğret! RasUlullah (sav) Once biriyle evlen Bununla dinin yarısını emniyete alırsın buyurdu Ya RasUlALLAH! Benim dengim kim olur? Beni Habeş Necaşisi (kral) istedi, ben onu istemedim Ubeydullah yuz deve ve başka şeyler de verdi, onu da kabul etmedim Lakin siz ahirette kurtuluşumun evlilikten gectiğini buyurdunuz Siz kimi munasip gorurseniz onunla evlenmeye razıyım dedi Hifa Hatunun siz kimi munasip gorurseniz razıyım sozunun altında, gonlunden Peygamberimizin kendisini muminlerin annelerinden kılacağı umidi vardı Lakin RasUlullahın (sav) boyle bir niyeti yoktu Onu gucendirmek de istemiyordu Yarın sabah mescide en evvel kim gelirse onunla evlendireceğim buyurdu Onunla evlenmek isteyen sahabeleri de umitsizliğe duşurmek istemediğinden boyle bir yol takip etmeyi uygun gormuştuErtesi gun hic biri erken uyanamadı ALLAH (cc) onlara uykudayken uyanma imkanı bahşetmedi RasUlullah (sav) kimin geleceğini bekleyiverirken aniden Suheyb isimli, fakir, siyah renkli, gorunuşu guzel olmayan, uzun boylu, zayıf ve ince yapılı olan sahabe geldi Hifa Hatun ise, zengin, guzel ve rağbet edilen biriydi Namazdan sonra Hifa Hatunu cağırdı, durumu bildirdi O da buna razı oldu Hic itiraz etmedi RasUlullah (sav) hutbe okudu, nikahlarını akdetti Suheyb, kalk ve bu hanımın icin bir şeyler al! buyurdu Lakin Suheyb, dunyalığı olmadığını soyleyince Hifa Hatun, kendi servetinden on bin dirhem gumuşluk bir kese getirtti Onları Suheybe verdiler O da gerekli şeyleri alıverdi Sonra RasUlullah (sav) Ey Suheyb! Hanımının elini tut, onu evine gotur! buyurdu Bu sefer Suheyb (ra) dedi ki, Ya RasUlALLAH (sav)! benim evim mesciddir Hangi eve gotureyim? Suheybin bu cevabını işiten Hifa Hatun, filan yerdeki hazır konağı sana bağışladım Kalk beni oraya gotur dedi Onun bu alicenap tavrı ve hareketi RasUlullahın (sav) cok hoşuna gitti de ona dua etti Sahabe de onun bu hareketini cok takdir ettiler ve onu ovduler

Karı ve koca kalktılar ve birlikte konağa gittiler Akşam olunca yemeklerini yediler Rablerine hamd ettiler Nihayet yatma vakti gelince, Hifa Hatun Ey Suheyb! Bil ki, ben sana nimetim, sen bana mihnetsin Sen bu nimete şukur, ben bu mihnete sabır icin, gel bu geceyi ibadet ve taatle gecirelim Sen şukrediciler, ben sabrediciler sevabına kovuşayım Cunku RasUlullah (sav) Cennette yuksek cardak vardır Bunda yalnız şukredenler ve sabredenler bulunur buyurdu dedi

O gece ikisi de taat ve ibadet ile meşgul oldular Sabah namazını eda icin Suheyb mescide geldi Cebrail as onların gerekli hallerini RasUlullaha (sav) bildirdi Cennet ve Cemali ilahi ile onlara mujde verdi RasUlullah (sav) Ey Suheyb! Geceki halini, sen mi anlatırsın, ben mi soyleyeyim? buyurdu Suheyb, Ya RasUlALLAH (sav) siz soyleyiniz dedi RasUlullah (sav) durumlarını, yaptıklarını bildirdi Ve sonra Siz cennetliksiniz ve ALLAH u Tealayı goreceksiniz mujdesini verdi Suheyb sevincinden ve Cenabı Hakkın didarı mujdesine kavuşmak şevkinden başını secdeye koydu ve Ya Rabbi! Eğer beni mağfiret etmişsen, gunahlara bulaşmadan ruhumu kabz et! dedi ALLAH u Teala, onun ruhunu secdede iken kabz etti Orada bulunan tum sahabeler buna ağladılar RasUlullah (sav) Daha şaşılacak şey, Hifanın da bu anda ruhunu Hakka teslim etmiş olmasıdır buyurdular Hakikaten o esnada Hifa Hatunun da Hakka yuruduğunden kimsenin şuphesi olmadı Muhbiri sadık efendimizin her haber verdiği doğruydu Nitekim bu da boyle oldu Sahabei Kiram efendilerimiz her ikisinin de cenaze işlemlerlerini yaptıktan sonra ikisini de Cennet'ul Baki'ye yanyana defnettiler Başları ucuna iki tahta koydular Tahtalardan birine: Bu ALLAH u Tealanın nimetine şukur edenin kabridir diye yazdılar Oburune de: Bu ALLAH u Tealanın mihnetine sabredenin kabridir ibaresini yazdılar Bu olay ile bir kere daha anlaşılmıştır ki, Ashabı kiram kuvvetli bir imana ve tam bir teslimiyete sahip idiler
ALLAH (cc) hepsinden razı olsun
Alıntı

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri