Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

İlmiye sınıfının devletin gelişmesine katkısı nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan SoruCevap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
S

SoruCevap

Misafir
İlmiye sınıfının devletin gelişmesine katkısı nedir açıklayınız kısaca,

Osmanlı Devleti döneminde devletin gelişmesini sağlayacak olan aydınların büyük bir kısmı medreselerde yetiştirilmiştir ve yetiştirilen bu kişiler aynı zamanda ilmiye sınıfını oluşturmuştur. Eğitim-öğretim, dini ve adalet işlerinden sorumlu olan görevlilerin hepsi ilmiye sınıfını meydana getiriyordu.

Medreselere yetiştirilerek mezun edilen kişiler ilmiye sınıfı üyesi olurken aynı zamanda da mahkemelerde kadılık, hastanelerde doktorluk yaparlardı. İlmiye sınıfının devletteki en yüksek kademesi ise Şeyhülislamlık idi.

Osmanlı Devletinde özellikle devletin siyasetine büyük yönler veren ilmiye sınıfı, devletin gelişimine büyük katkılar sağlamıştır. Medreselerde iyi derecede eğitim alan ilmiye sınıfı üyeleri mezun olduklarında devlet için iyi yetiştirilmiş birer aydın olarak devlet işlerinde görevlerini alıyordu.

Osmanlı Devletinin son zamanlarında ise ilmiye sınıfın devletin gelişmesinde büyük bir engel haline gelmiştir çünkü ilmiye sınıfı bilimden uzak kalmaya başlamıştır oysa ki; bilimin olmadığı ülke gelişmeden yoksun olacaktır. Bununla birlikte ilmiye sınıfının matbaanın kullanılmasını engellemesi de devletin gelişmesini durdurmaya başlamıştır.

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri