Neler yeni

Foruma hoş geldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kelebek türleri yok oluyor

Zeberus

(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Yönetici
(¯´•._.• Webmaster •._.•´¯)
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
340.048
Çözümler
6
Tepkime puanı
601
Puan
113
Credits
686
Kelebek türleri yok oluyor




Türkiye'de bulunan 500'e yakın gündüz kelebeğinin ortalama 105'inin Samsun'da yaşadığı bildirildi.

Kelebek türleri kanatlarındaki güzel, göz alıcı renkler ve desenler ile gerek profesyonel, gerek amatör entomologlar ve doğa severlerin ilgisini çekiyor. Bu böcek grubu üzerinde tüm dünyada yoğun bir şekilde faunistik, biyolojik, ekolojik ve kelebek koruma çalışmaları yapıldığı, değişik iklim koşulları ve topoğrafik yapıya sahip Türkiye'de zengin bir flora ve buna bağlı olarak da oldukça zengin bir kelebek faunasına sahip olduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye'de şimdiye kadar değişik yerli ve yabancı araştırmacıların yaptıkları çalışmalar sonucu 500'e yakın gündüz kelebeği tür ve alt türü saptandı.

Halen kelebek faunasının tespitine yönelik yerli ve yabancı bilim adamları tarafından araştırmalar sürerken, Samsun ve yöresinin başta Akdağ olmak üzere doğal zenginliğe bağlı olarak kelebek türleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu belirtiliyor. Samsun yöresinde yapılan çalışmada 105 gündüz kelebeği türü, bunların yaşama alanları ve yoğunlukları tespit edildi. Saptanan türlerden bazılarının yoğunluklarının düşük olduğu ve nesillerinin tehlikede oldukları kaydediliyor. Kelebek türlerinin popülasyonlarının azalmasında, geçen yüzyılın son yarısında yapılan düzensiz ve aşırı zirai ilaç kullanımı, çayır, mera alanlarının sürülerek tarıma açılması, aşırı ve düzensiz otlatmalar, ormanların tahribatı ve anız yakma gibi faktörlerin yol açtığına dikkat çekiliyor.

Kelebeklerin korunmasıyla ilgili olarak oluşturulan Avrupa Kırmızı Listesi'nde, Türkiye'de 50 gündüz kelebeği türünün neslinin tehlikede olduğu belirtildi. Kuruluşun Samsun yöresinde yaptığı çalışma, kırmızı listede bulunan kelebek türlerinden 15'inin Akdağ'da bulunduğunu, yoğunluklarının düşük olduğunu ve bu türlerin nesillerinin tehlike altında bulunduğunu ortaya koydu. Yörede tespit edilen ve nesilleri tehlikede olan kelebek türleriyle ilgili olarak koruma önlemlerinin alınması gerektiği, bunun için de kelebek türlerinin bulunabildiği Akdağ'ın orta hattındaki 1100-1500 metre rakımlardaki Kapaklı-Aktaş güzergahının kelebek koruma alanı olarak belirlenmesi önerildi.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

Zevkini yansıtan rengi seç

Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

Geri